A simple and easy way to cook the left over spaghetti
Ingredients
2 cups cooked spaghetti
1 zucchini - diced
few slices beef bacon- chopped
1/2 cup diced mozarella cheese
3 tbsp grated parmesan cheese
1/4 cup fresh milk
1 large onion - chopped
3 whole eggs
2 white eggs
2 tbsp freshly chopped parsley
2 tbsp chopped basil
3 tbsp extra virgin olive oil
Salt and pepper
Method
1. In a bowl, whisk all the eggs. And then add in all the ingredients; parsley , basil, grated cheese, onion, milk, zucchini, chopped beef bacon and mozzarella cheese. Season with salt and pepper. Set aside
2. Heat olive oil, sauté the onion until translucent. Removed and add to eggs mixture.
3. Using the same in a frying pan, add olive oil and spread the cooked spaghetti evenly. Cook for about 3 minutes without stirring it.
4. Add the egg mixture on the spaghetti and allow to cook for another few minutes. Flip over to the other side and let it cook for another minute.
5. Your spaghetti Fritatta is ready to be served.. Cheers
Bahan
2 cawan spaghetti yang telah di rebus
Beberapa keping daging salai - di cincang
1/2 cawan mozarella cheese - di potong 4 segi
3 sudu makan keju parmesan yang diparut
1/4 cawan susu segar
1 biji bawang besar - di cincang
5 biji telur ( 2 biji di ambil putih telur sahaja)
2 sudu makan parsley yang di cincang
3 sudu makan basil yang di cincang
3 ssudu besar minyak bijan
Garam dan lada hitam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Pecahkan 3 biji telur kedalam mangkuk, sementara 2 lagi di ambil putihnya sahaja. Masukkan parsley dan basil. Di pukul hingga sebati.
2. Masukkan bahan-bahan yang lain; keju, susu, bawang, zucchini, daging dan di kacau. Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.
3. Panaskan kuali leper, letakkan sedikit minyak bijan, gorengkan bawang sehingga wangi, di keluarkan dan campurkan kedalam telur
4. Dengan menggunakan kuali yang sama, tambahkan minyak bijan dan masukkan spaghetti dan ratakan. Biarkan diatas api selama 3-5 minutes tanpa di kacau. Bila sudah sedikit garing, tuangkan bancuhan telur tadi. Biarkan is masak dengan api sederhana.
5. Dengan menggunakan senduk leper yang lebar, alihkan spaghetti dengan berhati-hati. Biarkan masak hingga kuning.
6. Angkat dan sedia di hidangkan
No comments:
Post a Comment